100 let v ledové Vltavě – informace k 77. Memoriálu A. Nikodéma pro všechny účastníky (soutěž zrušena)

AKTUALIZOVÁNO 25.12.2023 – ZRUŠENÍ AKCE

Příroda je proti. Ranní informace o tom, že kombinací ještě více srážek, teplého silného větru a tání obnáší, že z přehrady Vrané nad Vltavou musí začít upouštět mnohem více vody než doteď. Na stránkách Hlásné a předpovědní povodňové služby to ještě vidět není, ale průtok Vltavy se má v Praze ještě rapidně zvýšit. Bezpečnost akce už by se nemusela podařit zajistit.

77. ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma je tímto zrušen.

Děkujeme všem, kteří se na organizaci a pomoci k realizaci akce podíleli, omlouváme se, více se udělat nedalo.

Budeme se těšit zase za rok…

Tomáš Prokop, ředitel soutěže


AKTUALIZOVÁNO 24.12.2023

Že bude letos hodně vody, to bylo jasné už delší dobu. Bude jí nakonec víc, než předpovědi předpokládaly. Ale po každodenních konzultacích (i v rámci možností pomoci s množstvím vody pro den D pomocí regulovatelných toků) s vedením Povodí Vltavy, …a s už relativně přesnou představou o množství vody v den akce … je pro plavce na 26.12. nejpravděpodobnější následující scénář:

Všechny tratě budou vyměřeny do tišiny za Slovanským ostrovem. Okruh bude ve tvaru velmi protáhlého troj- resp. čtyřúhelníku – tj. u pontonu bude plovák čtyřmetrové cílové brány tvořit vrchol „troj/čtyř-úhelníku“, přeponu takového trojúhelníku bude tvořit úsečka rovnoběžná s mostem Legií, vymezená dvěma velkými bójemi (podle aktuální situace vzdálenými 31,25 až 50,00 metrů – v závislosti na velikosti klidné tišiny).

Podle délky vzniklého okruhu se do ukončení prezence určí přesný počet okruhů pro každou trať.

Protože kvůli bezpečnosti bude do toku řeky vpuštěn vždy menší než původně předpokládaný počet plavců, bude časový pořad přizpůsoben plavcům tak, aby kdo nebude chtít čekat na ukončení měřených rozplaveb na 750m, budou rozhodčími vpouštěni postupně plavci na kratší tratě 100 a 300m v čase už mezi 10:00-10:45 hod.

V 11 hod. zůstává slavnostní nástup – a po něm cca v 11:15 hod. následují rozplavby na 750m – od nejrychlejších plavců bez rozdílu pohlaví.

Po doplavání rozplaveb na 750m si odplavou své distance zbývající plavci na tratích 100 a 300m.

Teplota Vltavy v místě soutěže se všechny dny před akcí pohybuje mezi 5-6 °C.

Šťastnou cestu do Prahy!

Tomáš Prokop, ředitel soutěže

(Text této aktualizace zveřejňujeme po konzultaci s vrchním rozhodčím soutěže.)

I. plavecký klub otužilců Praha Vás srdečně zve na 77. ročník vánoční plavecké soutěže ve Vltavě – Memoriál Alfreda Nikodéma.
Tato nejstarší a nejznámější otužilecká akce se uskuteční v úterý 26. prosince 2023, na druhý svátek vánoční, v 11 hodin ve Vltavě u Národního divadla v Praze. Pojmenování podniku po zakladateli tradice Alfredu Nikodémovi se datuje až po jeho skonu, proto jde letos „jen“ o 77. ročník. Podstatnější je však aktuálně skutečnost, že při nadcházejícím ročníku tomu bude právě neuvěřitelných 100 let od prvního veřejného vystoupení otužilců v Praze ve Vltavě – tehdy v roce 1923 plaval Alfred Nikodém v ledové řece poprvé veřejně společně se svými 5-ti druhy. Letos předběžně očekáváme účast kolem 400 plavců.


Memoriál Alfreda Nikodéma poplavou otužilci z České republiky, Slovenska, Polska, Anglie, Belgie, Německa a Itálie. Trať povede napříč Vltavou mezi Střeleckým a Slovanským ostrovem, u jehož břehu budou start i cíl. Plavou se tratě o délkách 100, 300 a 750 m.

Ve Vltavě uvidíme špičkové plavce s vavříny z mezinárodních soutěží, stejně jako kondiční otužilce, kteří v zimní vodě nacházejí spíše radost ze zdravého pohybu, společně sdílenou s podobně naladěnými kamarády.

Teplota vody se týden před akcí pohybuje kolem 6 °C, v den publikace tohoto článku jsme v místě soutěže naměřili přesně 6,66 °C a i podle předpovědi počasí to vypadá spíše na to, že letos si plavci otužilecké výkonnostní stupně u Národního divadla nevyplavou. To je totiž možné jen v tzv. „ledové vodě“ – tedy vodě o teplotě do 4 °C.

Podstatné také je, že s největší pravděpodobností bude průtok vody ve Vltavě při soutěži výrazně větší, než bývá obvyklé, tak jak se nám ostatně „poštěstilo“ už vloni. Jak jsme (se) ale přesvědčili, i vloni se akce v plném rozsahu konala, takže… jsme připraveni! Pokud to bude možné, Povodí Vltavy průtok na čas akce sníží, ale přesto zůstane proud řeky nejspíš relativně silný, takže je možné, že i delší tratě, které se jindy plavou napříč řekou (tedy 750 a 300 m), budou nakonec před silným proudem celé schovány za ostrov na kratší okruhy.

Slavnostní nástup zpestří křest knihy vázající se právě ke stoletému výročí. Jan David, novinář a člen pořádajícího klubu, je autorem krásného knižního počinu „Mrzneme napříč Vltavou – 100 let zimního plavání od dob průkopníka Alfreda Nikodéma“. A účastníci akce si budou moci knihu v jejím průběhu také pořídit. Již podvanácté pořadatelé vkládají do pořadu akce vloženou soutěž, kterou vyhraje družstvo složené ze tří nejlépe umístěných plavců jednotlivých zúčastněných klubů: Pohár Městské části Praha 1 přijde osobně slavnostně předat starostka paní Terezie Radoměřská.

Vyhlášení a předání všech ocenění proběhne i letos ve slavnostním Malém sále Paláce Žofín. Každoročně nezanedbatelná část plavců opustí akci právě před slavnostním vyhlášením. Je dost možné, že mnoho z nich z nevědomosti – protože v rámci vyhlášení probíhá i bohatá tombola s mnoha krásnými cenami. A protože cen je opravdu mnoho, tak se zpravidla na většinu účastníků v té době v sále přítomných dostane. Tak čas Vašeho odchodu dobře naplánujte…

Bližší informace, zejména pro aktivní účastníky, v Rozpisu soutěže.

Instrukce pro účastníky akce:

  • Prezence – palác Žofín: prosím nezdržujte se uvnitř po delší než nezbytnou dobu.
  • Šatny: letos nemáme pronajatý suterén (tedy Rytířský sál) – všichni se tedy budou převlékat ve vyhřívaných velkokapacitních stanech k paláci Žofín přiléhajících (stany budou označeny – pro muže a pro ženy).
    Kdo bude chtít využít smíšenou šatnu přímo na špičce ostrova, tedy nejblíže startu, bude zde připraven další stan.
  • Popis závodníků a měření času: v dalším ze stanů bude u Paláce Žofín probíhat popis plavců tratě 750 metrů, každý takový plavec je zároveň povinen si zde vyzvednout čip a čepičku se svým číslem a s těmito pak trať 750 metrů absolvovat; v cíli se končí dohmatem na desku.
    Kondiční tratě 100 a 300 metrů jsou nesoutěžní – plavci na těchto tratích se nepopisují fixem, ani si nevyzvedávají čepičky ani čipy, čas jejich tratí se neměří.
  • Strava účastníků: po covidové době, kdy jsme stravu z hygienických důvodů zajišťovali formou balené bagety, jsme se už vloni vrátili k memoriálové klasice – párkům s chlebem; vegetariáni – napište si předem o vegetariánskou alternativu, a to na e-mail: ipko.praha@gmail.com. Pokud tak učiníte do 23.12. (včetně), bude na vás pamatováno – nahlášením jména si rovnou u prezence vyzvednete svou bezmasou stravu.
  • Časový pořad: rozplavby na trati 750 m půjdou na start ihned po nástupu, a to ve více vlnách v rámci jedné rozplavby; předběžný startovní čas první vlny je 11:15 hod.

Akce se i letos stala součástí projektu České unie sportu nazvaného „Sportuj s námi“.

Hlavním partnerem podniku je společnost Pražské Benátky, akce se dále koná s přispěním partnerů Bytostav, SUPTel, Etewa, Fiskars, Born To Swim, Elektroštika, Jůzek-elektro, Masi-co, rodinné zlatnické firmy JK Jitka Kudláčková, Hasičské záchranné služby hlavního města Prahy, Magistrátu hlavního města PrahyMěstské části Praha 1.

 

Hlavní partner akce

Partneři

 etewa_logo FISKARS Born To Swim

Křest otužilců

Přijďte se také podívat v neděli 7. 1. 2024 v 15:00 hodin na tradiční Křest otužilců ve Vltavě v Praze-Braníku, v rameni Vltavy vedle kempinku Kotva (stanice Nádraží Braník tramvají č. 2, 3, 17 a 21).