77. Memoriál Alfreda Nikodéma 2023

99 let nepřerušené tradice, kdy si otužilci ve vánočním čase rok co rok v Praze zaplavali ledovou Vltavou. Zpočátku čelili podezření z toho, že jsou blázni, …za 2. světové války drželi svůj zvyk navzdory zákazu nacistů pod sankcí trestu smrti, …někdy byl led silný tak, že při prosekávání voda rovnou znovu zamrzala, …a ani covid-19 tradici nezastavil a podvakrát se Nikodémův memoriál konal ve výjimce Ministerstva zdravotnictví získané právě díky proslulosti akce, …až přišla pod Národní divadlo voda tak velká, …že by se po sto letech měla tradice přerušit? Odpověď je jednoduchá:

Ne!

Příval poslední velké vlny, kterou Povodí Vltavy muselo pustit do Prahy z Vodní nádrže Vrané nečekaně až den před akcí, zapříčinil, že 22 hodin před plánovaným začátkem akce město Praha vyhlásilo 1. stupeň povodňové aktivity – přičemž padl z preventivních důvodů mimo jiné i zákaz nástupu a výstupu do lodí a z lodí na území Prahy 1. Pořádat soutěž s tímto omezením nejde. Oficiálně, jako plavecký závod, tedy pořadatel akci zrušil.

Ale setkání otužilců bylo po všech stránkách připravené …a tak jsme se v rámci pořadatelského klubu rozhodli u Žofína postavit stany, uvařit několik várnic čaje, donést připravené občerstvení, …a rozdat si diplomy, kde je místo tratě v metrech uvedeno „dřep“. Prostě se sejít a z podstaty slova MEMORIÁL (označuje nějaký podnik, většinou sportovního charakteru, pořádaný na počest významného sportovce, který již nežije) Alfreda Nikodéma uctít a tradici jím v roce 1923 založenou dodržet i letos.

V době internetu se záměr „jakoby klubové akce“ úplně neutajil, …a tak jsme na špičce Slovanského ostrova (rádi) uvítali i řadu plavců z jiných oddílů či bez oddílové příslušnosti.

Při slavnostním nástupu otužilce uvítala starostka Městské části Praha 1, paní Terezie Radoměřská, která akci poskytla též záštitu …a vůbec konání jubilejního podniku osobně velmi napomohla. Po pozdravení účastníků slavnostním pohárem pokřtila knihu novináře a člena pořadatelského klubu, Jana Davida, kterou sepsal právě jako otužileckou poctu – jak plyne už z názvu „MRZNEME NAPŘÍČ VLTAVOU – 100 let zimního plavání od dob průkopníka Alfreda Nikodéma“. Společně s rakouským plavcem Josefem Köberlem pak pogratulovali letošním přemožitelům kanálu La Manche, členům I.PKO Zdeňku Martincovi (*1978) a Filipu Jíchovi (*2004). Paní starostka předala borcům krásné skleněné poháry a vídeňský přemožitel kanálu z roku 2015 jim věnoval zajímavé ceny – „otužilecké kurzy“ plavání v mineralizované ledovcové vodě v Rakousku, s teplotou pod bodem mrazu.

Nezapomněli jsme ani na tradiční bod slavnostního nástupu – připomínku významné osobnosti z naší komunity formou památečního odznaku. Letos jsme přistoupili k výjimečnému počinu – vyhotovení odznaku ve dvou řadách. Jednak vcelku logicky – s ohledem na stoleté výročí – byl na jednom z odznaků připomenut samotný Alfred Nikodém. Historicky se tak stalo již podruhé, ovšem s odstupem přibližně dvou desítek let. Na druhém odznaku pak letos máme pana Miroslava Kedršta – kapitána vnitrostátní lodní dopravy, který na podzim oslavil 90 let. Lodní dopravě se pan Kedršt věnuje už neskutečných 75 let a pro Nikodémův memoriál v dřívější době přibližně 15x zdarma dopravil a zapůjčil velkokapacitní ponton, včetně jeho úpravy přímo na míru potřebám akce.

Otužilci provolali jubilejnímu setkání své tradiční 3x zdar …a přestože Vltavou v Praze v tu chvíli protékalo přibližně 580 kubických metrů vody za vteřinu a soutěžní aspekt soutěže musel být vypuštěn, skýtala tišina pod Slovanským ostrovem dostatek bezpečného prostoru pro smočení se v poněkud zkalené řece. Ve startovní a současně výsledkové listině je nakonec 160 otužilců. A nejen že nikdo neměl při smočení žádný problém s proudem, ale ukázalo se, že štědrovečerní varianta, jak uskutečnit soutěž při zvýšeném proudu na zkráceném okruhu (62,5 m), by byla bezpečně „plavatelná“ i v čase symbolického smočení.

Teplota vzduchu činila téměř jarních 9 °C a též voda byla relativně „teplá“ – naměřili jsme 5,7 °C. Letošními nejstaršími aktivními účastnicemi byly Milena Holubcová a Iva Klásková (obě *1947), mezi muži pak byl nejstarším plavcem Michael Posejpal (*1946), všichni členové pořádajícího I.PKO.

Děkujeme účastníkům i příznivcům Memoriálu Alfreda Nikodéma …a napřesrok snad v příznivějších podmínkách zase na shledanou!

Výsledky

Akce se i letos stala součástí projektu České unie sportu  nazvaného „Sportuj s námi“.

Hlavním partnerem podniku byla společnost Pražské Benátky, akce se dále konala s přispěním partnerů Bytostav, SUPTel, Etewa, Fiskars, Born To Swim, Elektroštika, Jůzek-elektro, Masi-co, rodinné zlatnické firmy JK Jitka Kudláčková, Hasičské záchranné služby hlavního města Prahy, Magistrátu hlavního města Prahy a Městské části Praha 1

 

Hlavní partner akce

Partneři

etewa_logo FISKARSBorn To Swim

 

Ohlasy v televizních stanicích

REPORTÁŽ ČT SPORT – Memoriál Alfreda Nikodéma 2023: 28.12.2023, 6 min.

Ohlasy v tištěných médiích

  • Právo – 28.12.2023

  • MF Dnes – 27.12.2023

 

Ohlasy v dalších médiích

Ohlasy v médiích před akcí

Slavnostní nástup – kamera Tomáš Hájek

Fotogalerie

Autor fotografií: Jan Jirkovský

Autor fotografií: Martin Černý