19. ročník Branických ledů – 10. ročník Memoriálu Ladislava Nicka

29. ledna, tedy poslední lednovou sobotu uspořádal I. plavecký klub otužilců Praha soutěž Branické ledy. Letos se konal již 19. ročník této soutěže. Akce nese podtitul „Memoriál Ladislava Nicka“ – na památku otužileckého nestora, který se právě této soutěže zúčastnil jako své poslední, a to 5. února 2011 ve svých nedožitých 98 letech. Proběhlý ročník byl tedy také zároveň 10. ročníkem Memoriálu Ladislava Nicka. Soutěž se konala po dvouleté pauze způsobené pandemií covid-19.

Byť se poslední dny před soutěží teplota vody pohybovala stále těsně nad 4 °C, tak v den konání akce Vltava otužilce překvapila teplotou 3,8 °C, což je voda, ve které si zimní plavci mohou vyplavat tzv. výkonnostní stupně, které jsou pro ně důležité v rámci dalších soutěží v Českém poháru zimního plavání.

Po proběhnutí prezence v budově AC Sparta Praha se otužilci shromáždili u břehu Vltavy k nástupu. Zde všechny účastníky přivítal ředitel soutěže a předseda pořádajícího oddílu – Tomáš Prokop a společně s Ladislavem Nickem mladším a Vladimírem Urbanem předali pohár nejstaršímu účastníkovi akce. Tím byl 82letý Bohumil Pácl z oddílu dálkového a zimního plavání Haná Prostějov. Pan Vladimír Urban je roudnický exstarosta, který putovní pohár nejstaršímu plavci v době svého úřadu pro soutěž věnoval. Kruh se uzavírá s informací, že Ladislav Nicek starší byl roudnickým rodákem a později též čestným občanem Roudnice nad Labem. Naopak nejmladším účastníkem akce se stal třináctiletý Vítek Marcel Škarohlíd ze Sportovního plaveckého klubu Slavia Liberec.

Po nástupu se plavci pod vedením zkušeného startéra Petra Hubala odebrali na své tratě. Šlo se proti proudu řeky, kdy vždy v místě naměřeném té které tratě odstartovala konkrétní skupina plavců.

Plavaly se tratě 100 m, 250 m, 500 m, 750 m a 1000 metrů, přičemž nejvíce otužilců se účastnilo právě nejdelší, tedy kilometrové trati. Tuto trať si zvolilo celkem 67 plavců a plavkyň. Start byl u loděnice v Hodkovičkách a cíl všech tratí byl jako tradičně opět nedaleko budovy AC Sparta Praha. V těsné blízkosti cíle byly pro plavce připravené celkem dva velkokapacitní vytápěné stany, které byly pro tento ročník novinkou, stejně jako například čipová technologie zahrnující cílovou bránu, která slouží ke spolehlivému a především přesnému změření času plavců.

Trať na 1 kilometr ovládl s časem 10 minut a 41 vteřin předem očekávaný favorit – Jiří Polanský. Jako druhý muž proplaval cílovou branou bratr Jiřího – Vít Polanský (oba USK Praha), a to v čase 11 minut a 9 vteřin. Na třetím místě se umístil plavec I.PKO Praha – Libor Štědroň (12 minut a 1 vteřina). O pouhou jednu vteřinu za Liborem Štědroněm se s časem 12 minut a 2 vteřiny v cíli objevila první žena a tedy vítězka na trati 1 kilometr – Renata Nováková (SCPAP). Druhé místo obsadila Kristýna Dyková (13 minut a 19 vteřin) a na třetím místě se umístila Pavlína Procházková (14 minut a 26 vteřin), obě z pořádajícího I. plaveckého klubu otužilců Praha.

Po doplavání všech tratí na plavce čekalo vyhlášení vítězů. To proběhlo v tělocvičně budovy AC Sparta Praha. První tři umístění plavci na každé trati dostali zvláštní cenu od sponzora letošních Branických ledů – Pivovaru Moucha. Například nejrychlejší žena a nejrychlejší muž na trati 1 kilometr obdrželi od Pivovaru Moucha poukaz na 15litrový soudek.

19. ročník Branických ledů a zároveň 10. ročník Memoriálu Ladislava Nicka si přijelo užít celkem 223 plavců nejen ze všech koutů České republiky, ale také například ze Slovenska, Anglie nebo z Hong Kongu. Nechyběli ani přemožitelé kanálu La Manche – Kristýna Dyková, Jana Procházková, Richard Haan, Jakub Valníček a Chun Kong Mak.

Děkujeme všem plavcům za účast, rodinným příslušníkům za jejich nasazení v podobě podílení se na organizaci akce a tím zajištění hladkého průběhu celého dne a budeme se těšit zase za rok – na pravém břehu Vltavy v Praze-Braníku, na viděnou!