Branické ledy 2017

V sobotu 4. února 2017 se konala soutěž „Branické ledy“ jako jedna ze tří nejvýznamnějších akcí zimního plavání konaných pod patronací I. PKO (první a nejvýznamnější akci této sezóny máme již za sebou, tj. 70. ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma a třetí akci, tj. 5. ročník Mistrovství ČR v ZP v prsařském způsobu – Praha Podolí, ještě před sebou).

Hned v úvodu lze konstatovat, že se akce opět vydařila a jak se zdá, je i čím dál více oblíbenější mezi plavci, což dokazuje narůstající počet účastníků. Ale nyní popořadě.

Branické ledy 2017 – 15. ročník soutěže otužilců ve Vltavě, foto: Ivan Landa

Soutěž Branické ledy byla v sobotu oficiálně zahájena slavnostním nástupem na břehu Vltavy ve 12.30 hod. Ředitel soutěže Tomáš Prokop stručně informoval přítomné o tradici této pražské soutěže, představil některé plavce (zejména lze zmínit dvě zahraniční přemožitelky kanálu La Manche – Britku Kerry O´ Hara a Irku Rachel Doyle) a poté vrchní rozhodčí Jan Novák zahájil soutěž tradičním pokřikem a šlo se na jednotlivé tratě. Z informační cedule tradičně vystavené na nástupu bylo zřejmé, že podmínky soutěže skutečně naplňovaly význam slov „zimní plavání“, protože teplota vody (2 °C) a vzduchu (1,5 °C) včetně všudy přítomného sněhu a hojného počtu plavců byly ozdobou tohoto ročníku.

Vítězové na 1000 m, foto: Ivan Landa

Závodu se účastnilo celkem 228 borců, z toho 165 mužů a 63 žen, a to na tratích 100, 250, 500, 750 a 1000 m. V královské disciplíně 1 km vyhrál v kategorii mužů Richard Nyáry, druhý byl Michal Slanina a třetí náš zástupce I. PKO Jakub Valníček. Vynikající účast našich plavců v této disciplíně dokazuje jejich nezvykle vysoký počet v první desítce této kategorie, kde bylo celkem 7 borců z našeho klubu! V kategorii žen vyhrála Lenka Štěrbová, také plavkyně I. PKO, druhá byla Magda Okurková a třetí Renata Nováková. I v této kategorii je nutno zmínit další výborné umístění našich plavkyň, a to na 4. místě Zuzany Procházkové a místě 7. Radmily Srbové. Další měřená trať na 750 m byla úspěšná pro naši zástupkyni Pavlínu Procházkovou, která se umístila na 3. místě, před ní doplavaly Iveta Nováková a Radka Eremiášová. V mužích se pak umístili na prvních třech místech Jaromír Švestka, Jan Pelíšek a Lukáš Kalina. Čtvrté místo pak vybojoval máš plavec, a to Pavel Baciák. Výsledková listina obsahuje samozřejmě kompletní pořadí obou měřených nejdelších tratí, jakož zachycuje i účast plavců na tratích 500, 250 a 100 m.

Vítězky na 1000 m, foto: Jiří Kuřina

Letošní soutěž Branické ledy byla navíc výjimečná ve dvou ukazatelích, a to jednak vysokou účastí zahraničních plavců, ať už v rámci soutěže nebo mimo ni (Polsko, Itálie, Slovensko, Irsko, Rusko, Velká Británie, Švédsko), jednak vysokou účastí a výbornými výkony plavců I. PKO. Relativně vysoké účasti zahraničních plavců určitě napomohla další navazující významná akce, a to nedělní Kryathlon, zajišťovaný a organizovaný také našimi členy I. PKO, o který je čím dál větší zájem a je stále více populární. Termínové propojení obou akcí určitě prospívá vyšší popularitě těchto akcí, a tím i většímu tuzemskému i zahraničnímu zájmu. Na druhé straně kvalitní výkony a vysoká účast plavců I. PKO zase zapadají do strategie letošní mimořádné sezóny, kde veřejným přáním klubu je získat v letošní sezóně klubové prvenství v ČP ZP. Bodový náskok po Branických ledech, který je cca 23 tisíc bodů před druhým brněnským klubem ukazuje, že ambiciózní plán by mohl vyjít, a to za předpokladu, že naši plavci budou bojovat do konce sezóny tak, jak bojovali doposud. Je to dobrá práce celého týmu, kterému za to patří velké uznání.

Závěrem lze konstatovat, že se Branické ledy 2017 opravdu, ale opravdu vydařily, a že zimní plavecká karavana putuje dál a musíme být stále ve střehu. Před námi je ještě devět soutěží, které je třeba zvládnout tak, abychom se mohli společně radovat podle hesla „kdo se směje nakonec ten se směje nejlíp“.

Připojené foto ze soutěže již jen dokresluje pohodovou atmosféru, která na letošních Branických ledech vládla.

Videoreportáže

Články v tisku a na internetu

Fotogalerie

Fotogalerie Ivana Landy

Jeden komentář do diskuze k příspěvku
„Branické ledy 2017“

  1. Katarína Jirsáková napsal:

    pekne a výstižne si to zhodnotil, Ivane