Nová Paka 8.4.2017 – závěr zimní plavecké sezóny

Poslední závod zimní plavecké sezóny se nesl v duchu oslav. Hostitelský klub Karavana otužilců Nová Paka slavil dvacet let své existence, a proto kromě závodů uspořádal i ples a přespolním zájemcům pomohl zajistit ubytování, aby se mohli v Pace zdržet do neděle. Na sobotní odpoledne bylo naplánováno i slavnostní vyhlášení konečných výsledků Českého poháru v zimním plavání v sezóně 2016/2017.

Členové I. PKO odjížděli do Nové Paky s příjemnou jistotou, že bude co slavit. Náš bodový náskok v soutěži klubů byl tak velký, že o našem vítězství bylo už rozhodnuto. Výsledek posledního závodu mohl pouze pozměnit pořadí jednotlivců v některých kategoriích. Už před závodem proběhlo z iniciativy našeho člena Jakuba Valníčka ocenění některých plavců, a to především za jejich častou účast na závodech, podporu ostatních, prostě za cenné aktivity, které se nemusí nutně odrazit v umístění.

V Nové Pace se tentokrát plavalo v rybníku, kterému se trochu nelichotivě říká Bahňák. Ten dělá naštěstí čest svému jménu jen na první pohled – voda je zbarvená do hněda typickou podkrkonošskou hnědočervenou zeminou. Jedná se ale v podstatě o „čistou špínu“ a obavy, že z vody vylezeme kdovíjak zabahnění byly přehnané. Teplota vody 8,8 °C a vzduchu +11 °C napovídaly, že zimní plavecká sezóna je už opravdu za námi a na hladinu při závodu občas nakouklo i sluníčko.

Ředitelem závodu byl Václav Pačesný, hlavním rozhodčím Zdeněk Augusta, závod byl zahájen ve 13:15 první rozplavbou mužů na 750 m. Účast na trati 750 m byla tentokrát mohutná, proto následovala rozplavba žen na 750 m doplněná několika mužskými účastníky a poté třetí opět ryze mužská rozplavba na 750 m.  Na trati 750 m odstartovalo celkem 82 mužů a 33 žen. Následující rozplavby na kratších tratích 500 m, 250 m a 100 m byly výrazně méně obsazeny, odstartovalo na nich celkem 17 mužů a 18 žen. Pořadí bylo hodnoceno u tratí 750 m a 500 m. Mezi muži na 750 m zvítězil Petr Šlajs z I. PKO a mezi ženami Magda Okurková z Fidesu Brno, viz podrobné výsledky závodu včetně časů a bodů.

I. PKO Praha – vítěz Českého poháru v zimním plavání, foto: Ivan Landa

Po ukončení závodu se všichni přesunuli do hotelu Centrál na náměstí v Nové Pace. Nejprve si tu všichni vystáli frontu na výborný guláš a pak už začalo dění opravdu společenské a slavnostní. Byli vyhlášeni vítězové resp. medailisté jednotlivých kategorií v zimní plavecké sezóně 2016/2017 a jako pro nás jednoznačně zlatý hřeb pořadí klubů v Českém poháru v zimním plavání. Po čtrnácti letech prvenství Fidesu Brno získal pohár I. plavecký klub otužilců Praha následovaný Fidesem Brno tentokrát na druhém místě a TJ Haná Prostějov na třetí příčce. Jásot, potlesk, potřásání rukama a nekonečné focení s pohárem i bez něj – prostě vše, co se při takové příležitosti sluší a patří. Podrobné výsledky celé sezóny jsou na stránkách zimního plavání viz http://bodovani.zimni-plavani.info/. Z nich je patrné, že síla každého klubu je v něčem trochu jiném. Fides Brno sází především na špičkové plavce a jejich výbornou techniku, I. PKO také na nadšení, aktivitu a hojnou účast plavců nejen špičkových. Výkon a snaha každého našeho plavce pro nás má cenu bez ohledu na pořadí a bodový zisk.

Vyvrcholením soboty byl ples Karavany otužilců, kterého se podle svých možností zúčastnili i členové dalších klubů. Na programu byl nejen tanec, ale i baletní ztvárnění plaveckých sportů v podání členů Karavany otužilců, hry a soutěže. Největší atrakcí byla jednoznačně soutěž v potápění, která se konala o půlnoci v kašně na náměstí. Důstojnější oslavu závěru sezóny a kulatého výročí Karavany si lze jen těžko představit.