13. Mistrovství světa v zimním plavání 2023 Bled, zpráva o účasti našeho klubu

V přírodním ráji pod zasněženými Julskými Alpami ve Slovinsku se v magicky krásném jezeře Bled konalo 13. Mistrovství světa v zimním plavání (13. Winter Swimming World Championships 2023 Bled). Organizátor IWSA lákal na plavání v zimní pohádce a křišťálově čisté vodě. Na Bledu je navíc velká tradice plavání, která sahá do 19. století. Studená voda se už tehdy využívala ve zdejších lázních na jezeře jako terapie.

Soutěže se konaly od 24. do 28. ledna 2023. Sjely se stovky plavců z 31 zemí a z pěti kontinentů. Mezi nimi nechyběli členové I. PKO Praha a ani další plavci z Českého poháru v zimním plavání – velká výprava FIDES Brno, plavci OPp České Budějovice a z DZP Haná Prostějov. Naše výprava z I. PKO Praha čítala sedm plavců.
Jezero Bled nezamrzá ani v lednu díky zřídelním přítokům. Pro nás odkojené drsnými podmínkami Českého poháru byla teploty vody 5,6 °C příjemná. Mistrovství zahájila první den prestižní soutěž na trati 1000 metrů na volné hladině jezera Bledu. Na této kilometrové trati jsme mohli sledovat špičkové plavce. Například hvězdná plavkyně současnosti Alisa Fatum z Lipska zde dosáhla čas pod 12 minut, čímž stanovila v zimním plavání nový nejlepší ženský světový výkon na této trati! Úžasný zážitek připravil divákům i legendární veterán Scott Lautman z USA, který v mládí soutěžil v národním týmu s Markem Spitzem. My jsme využili naše zkušenosti z domácího poháru a náš klub I. PKO Praha vylovil z jezera na královské kilometrové trati kompletní sbírku medailí! Ve své věkové kategorii zvítězil Petr Hensel před druhým Ivanem Lalákem. V další věkové kategorii se dostal na stupínek vítězů i bronzový Jaroslav Zeman, který se v posledních metrech před cílem zkušeně orientoval a nepustil před sebe dotírajícího soupeře. Výborně plavali námi oblíbený „kilák“ i borci z Brna – Radomír Suchopa a Jana Matuštíková byli ve svých kategoriích první. Vyhrál i náš starý známý z Českého poháru zimního plavání Slovák Richard Nyáry.

V dalších třech dnech už probíhaly individuální soutěže v plovoucím 25m bazénu na jezeře. Nejdelší bazénová soutěž se plavala na trati 450m volný způsob, kde se ve své kategorii podařilo vyhrát Ivanu Lalákovi. Ostatní tratě se plavaly na tratích od 25m po 200m, a to volný způsob, prsa a motýlek. V bazénu zářil především náš Petr Hensel. V dechberoucím závodě na 200 metrů prsa porazil těsně svého velkého rivala Petra Miholu a stal se mistrem kategorie! Zajímavá bude jistě odveta v březnu na MČR v Podolí! Petr Hensel zvítězil i na trati 200m volný způsob a celkem byl medailemi z individuálních závodů dekorován sedmkrát. V bazénu se velmi dařilo i našemu členovi Bernardu Nizetovi, který získal celkem čtyři bronzy na všech kraulařských tratích od 50m do 450m! Výborně zaplaval i v bazénu opět Jaroslav Zeman (bronz 200m volný způsob). Marek Švejda soutěžil ve velmi nabité kategorii 45-49 let, ale ani tady se neztratil. Na trati 200 metrů prsa ze sebe vydal všechno a získal bronz! Fandili jsme i přátelům z dalších českých oddílů. A ti nezklamali. Všechny zúčastněné české oddíly získaly medaile. Na webu Mistrovství je uveřejněn medailový seznam 85 oddílů, které na letošním Mistrovství světa v zimním plavání na Bledu bodovaly v individuálních závodech.

I. PKO Praha se umístilo v celkovém pořadí na 5. místě se ziskem 17 medailí (4 zlaté, 3 stříbrné a 10 bronzových). Umístění v Top 5 můžeme určitě řadit ke klubovým úspěchům. Navíc bylo na Bledu příjemné sledovat, že I. PKO Praha je mezi plavci ze světa známé a má velmi dobrý zvuk!

Poslední den mistrovství se plavou mezinárodní štafety. My jsme sestavili tým ze členů štafet našeho klubu I. PKO pro La Manche (Marek Švejda z Czech Lions a Ivan Lalák s Petrem Henselem z Czech Youngsters 60+). Přibrali jsme Evu Ležovičovou z Vitale Trnava a vytvořili federální štafetu pro Bled s názvem Czechoslovak Swordfish neboli Českoslovenští mečouni. Vymáčkli jsme ze sebe na závěr vše. K našemu překvapení jsme ve velké konkurenci v kategorii vyhráli obě soutěže 4x25m prsa i 4x25m volný způsob. Mezinárodní štafety jsou i společenskou záležitostí a tvoří vzrušující závěr mistrovství. Přecpané šatny stovkami plavců hýří barvami, veselými čepicemi a dobrou náladou. Poté, co finišman štafety Marek Švejda převzal zlato, jsme zašli na oslavnou místní bledskou specialitu kremenici (krémový dort). Pak jsme se už rozjeli přes zasněžená alpská sedla domů. Cestou jsme sledovali výsledky z Branických ledů (někteří železní otužilci ale stihli plavat Bled i Ledy!).
Na závěr děkujeme Zuzaně Pátkové a Ivanu Landovi, že nám fandili, i když je do vody na Mistrovství světa v zimním plavání v Bledu 2023 nepustila nemoc. Ivan Landa ale svoji třídu ukázal už před třemi lety, kdy se na MS v Bledu 2020 dostal na nejdelší trati na stupně vítězů.

Zdar u vody

Ivan Lalák