Branické ledy 2010

V sobotu 6. 2. 2010 jsme pořádali již 8. ročník otužilecké soutěže Branické ledy. Při teplotě vody 2,7 °C se plavalo po proudu na tratích 100, 250, 500, 750 a 1000m.

2010-branicke-ledy

Fotogalerie (J.Kuřina@FB)

Reportáž ze soutěže

Díky energii naakumulované ve vltavské kaskádě Vltava málokdy zamrzá. To spolu s energií naakumulovanou v zimních plavcích samo o sobě zaručuje ideální podmínky pro další závod českého poháru v zimním plavání. Podmínky pro závod jsou ale ideální i objektivně: teplota vody 2.7°C, vzduch 1.3°C, něco málo padá. Sice není slunečno, ale hlavně nefouká jako loni. Oproti loňsku ubyl silný vítr a nepříjemné vlny. Ztrojnásobil se proud a plave se po proudu. To vše je, v okamžiku, kdy jsou okolní závody rušeny nebo omezeny kvůli zamrzlým tokům, opravdu ideální stav.

Na slavnostním zahájení je kromě nejmladší účastnice Aničky Kuřinové uvítána taky dáma blížící se velmi velmi velmi velmi velmi velmi velmi velmi krásnému jubileu, paní Boženka Černá z I.PKO, která na vlastním příkladě ukazuje obdivuhodné spojení života se zimním plaváním. Samozřejmě nechybí přemožitelé La Manche Jan Novák (i dnes v roli vrchního rozhodčího), David Čech a Petr Mihola. Celkem 107 plavců ze 16 klubů je rekordem soutěže a téměř třetina zúčastněných, celkem 34, pochází z pořádajícího klubu I.PKO.

Ze zahájení šlapou plavci proti proudu na start svých tratí, na neměřených tratích startuje postupně 22 plavců na stovce (z toho 12 z I.PKO), 24 (8 z I.PKO) plavců na dvěstěpadesátce a 13 (2 z I.PKO) na pětistovce. Z nováčků zmiňme Aničku Kubistovou z I.PKO, která po návratu z Finska potřebuje trochu zchladit a po čtrnáctidenním tréninku nastupuje na svou první ledovou stovku.

Prvním měřeným závodem je sedmsetpadesátka, na kterou nastupuje 16 plavců (2 z I.PKO). S přehledem vítězí Vladimír Hrbata z Fidesu, v souboji o druhé místo vaří voda a Bedřich Hanuš nakonec o šířku mihule potoční poráží Martina Bártu z Náchoda.

Nejobsazenější tratí je kilometr s 32 plavci (z toho 11 z I.PKO). Tady se v cíli žádné dramatické souboje nekonají. V cíli je první David Čech (11:05), následován první ženou – Lenkou Pacákovou (11:26). Na třetím místě Honza Váně (11:58). Trojlístek z brněnských klubů je následován sevřenější přerovskou buňkou ve složení Vlastimil Zaoral starší (12:09), Vlastimil Zaoral mladší (12:13) a Adolf Goebel (12:14). V následujících 40-ti vteřinách finišuje dalších 6 plavců. Zajímavostí je, že pořadí na prvních devíti místech by se oproti loňsku letos nezměnilo, kdyby se Lenka Pacáková svým výkonem šikovně nevklínila na stříbrnou pozici. S plavkyní jejích kvalit je ale samozřejmě radost prohrávat.

Soutěž v Braníku byla posledním závodem pro kvalifikaci na Mistrovství ČR v zimním plavání v Brně. Po zamrzlém Labi a zrušení soutěže v Lobkovicích ale hlásí led i Brno na Svratce. O náhradním termínu MČR bude teprve rozhodnuto. Braník zůstává posledním závodem až do 20. února, kdy zimní plavce přivítá Břeclav.

I.PKO tímto děkuje všem, kteří se podíleli na přípravě závodů a všem zúčastněným plavcům za krásný sportovní zážitek.

— Richard „Leduzdar“ Machálek