76. Memoriál Alfreda Nikodéma 2022

Jak již k Vánocům v Praze patří, i letos „na Štěpána“ uspořádal I. plavecký klub otužilců Praha Memoriál Alfreda Nikodéma. Tentokrát se ve Vltavě pod Národním divadlem uskutečnil již 76. ročník. Tradice vánočního plavání v Praze ve Vltavě však čítá 99 let, protože samotný Alfred Nikodém poprvé veřejně prezentoval otužilectví, tehdy se skupinou pouhých šesti druhů a u Čechova mostu, v roce 1923.

Letos si tuto největší a nejznámější otužileckou akci nenechalo ujít na 229 plavců a 121 plavkyň. Celkem se tedy akce zúčastnilo 350 otužilců, a to nejen z tuzemska, ale dorazili rovněž plavci ze Slovenska, Rakouska, Belgie, Polska, Anglie či dokonce z dalekého Íránu.

Teplota vzduchu byla nadprůměrných 8,5 °C, voda měla 4,9 °C. Letošní ročník byl výjimečný nejen použitím čipové technologie a cílové brány, která byla na místě nainstalována vůbec poprvé, ale i tím, že trať byla opět po mnoha letech vytyčena odlišným způsobem, než jsme z posledních ročníků zvyklí. Bylo to způsobeno poměrně silným průtokem řeky Vltavy, v důsledku prudkého oteplení a následného tání sněhu, kombinovaného s vydatnými dešti – vše v týdnu před akcí. Trať byla proto vytyčena v relativní tišině – na menší ploše „schované“ před hlavním proudem za Slovanským ostrovem. A namísto obvyklých dvou okruhů na nejdelší trati 750 metrů plavali plavci okruhy hned čtyři.

V obligátních 11 hodin zahájil akci její ředitel – předseda pořádajícího I. plaveckého klubu otužilců Praha a současně místopředseda pro zimní plavání výboru sekce dálkového a zimního plavání Českého svazu plaveckých sportů – Tomáš Prokop, který přivítal účastníky Memoriálu a pozdravil přihlížející Pražany. Po něm se slova ujala starostka městské části Praha 1 paní Terezie Radoměřská, která akci poskytla osobní záštitu a společně s panem Petrem Ryškou, předsedou Českého svazu plaveckých sportů, předali ocenění v podobě skleněných pohárů letošním úspěšným přemožitelům kanálu La Manche – Pavlíně Procházkové a Michalu Braunerovi (oba členové pořádajícího I.PKO). Petr Ryška si mimochodem následně zaplaval i kondiční trať na 100 m, stejně jako už v předchozích třech letech.

Letošními nejmladšími účastníky byli shodně dvanáctiletí Eliška Racková z Mostu, Daniel Dolín z Prahy a Jáchym Vido z Dolních Břežan. Naopak nejstaršími aktivními účastníky byli Milena Holubcová, Iva Klásková a Jiří Hájek (všichni členové pořádajícího I.PKO a všichni totožně ročník narození 1947).

Trať 750 m, tedy trať nejdelší, která se plave jako Memoriál Františka Venclovského a je současně jedinou soutěžní tratí tohoto klání, ovládla Lenka Štěrbová (I.PKO), která této trati kralovala napříč pohlavími již podeváté. Vítězka závodu jej zakončila v čase 8 minut a 8 vteřin. Na druhém místě se umístila plavkyně z Klubu ledních medvědů Třebíč – Andrea Klementová. Třetí místo obsadila Renata Nováková (SCPAP).

Na téže trati v kategorii mužů obsadil první místo český olympionik a držitel českého rekordu v přeplavání kanálu La Manche – Rostislav Vítek (SppBr), s časem 8 minut a 24 vteřin. Za ním se na druhém místě umístil plavec Jiří Polanský a jen o vteřinu později dohmátl na cílovou bránu jeho bratr Vít Polanský (oba USK). Trať 750 m plavalo celkem 17 žen a 48 mužů.

Následně se do chladné řeky za přihlížení zhruba dvou tisícovek diváků, kteří obsadili Most Legií i přilehlé Masarykovo nábřeží, postupně ponořili otužilci plavající kondiční tratě, tedy 100 m jako Memoriál Štěpána Poláka a 300 m jako Memoriál Oldřicha Lišky. Stometrové tratě se zúčastnilo na 57 žen a 77 mužů, tedy celkem 134 plavců. Trať 300 metrů byla tratí nejobsazenější – celkem se jí zúčastnilo 151 plavců – 47 žen a 104 mužů. Tyto tratě bývají obsazené z velké části plavci, kteří jinak nejsou registrováni v žádném plaveckém klubu či oddílu, ale otužují se tzv. neorganizovaně. Jen pro zajímavost – takovýchto „neorganizovaných“ plavců se letošního ročníku zúčastnilo 106.

Po absolvování plavecké části programu čekalo účastníky ještě vyhlášení vítězů, které bylo navíc zakončeno velmi bohatou tombolou, do níž hodnotnými cenami přispěli partneři letošního ročníku. Slavnostní vyhlášení se tradičně konalo v Malém sále novorenesančního paláce Žofín. Přítomné přivítal a pohár vítězům vložené soutěže „O pohár městské části Praha 1“ předal v zastoupení starostky místostarosta Městské části Praha 1 pan David Bodeček. Tuto cenu vyhrává družstvo složené ze tří nejlépe umístěných plavců jednotlivých zúčastněných klubů. I letos tento pohár vyhrál pořádající I. plavecký klub otužilců Praha – ve složení Lenka Štěrbová, Libor Štědroň a Martin Volf.

Díky jednomu z partnerů akce, rodinné šperkařské firmě JK Jitka Kudláčková, bylo ještě před tombolou oceněno deset nejrychlejších plavkyň na trati 750 m, a to hodnotným přívěskem s osobním předáním paní Jitkou Kudláčkovou.

Většina účastníků přítomných na slavnostním vyhlášení si ze závěrečné tomboly odnesla pěkné dárky od partnerů akce, kterými letos byli Born To Swim, Fiskars a Český olympijský výbor. Hodnotné ceny od nich předtím ostatně převzali i všichni medailisté soutěží. Akce se v potřebné kvalitě uskutečnila i díky štědré podpoře společností SUPTel, BYTOSTAV, Etewa a Pražské Benátky. Nemůžeme opomenout ani nového partnera akce, společnost Maso Veleň, která poskytla občerstvení pro účastníky v podobě kvalitních párků, pro tuto akci po desítky let typických. Jsme rádi, že jsme se k tomuto tradičnímu občerstvení mohli po dvou ročnících, ovlivněných covidovými restrikcemi, vrátit.

I letošní podnik se konal v rámci projektu České unie sportu nazvaného „Sportuj s námi“. Jde o největší sportovní projekt, který kdy probíhal na území České republiky. I letos, stejně jako minulý rok, pod názvem Tipsport sportuj s námi! A kromě již uvedené Městské části Praha 1 je zapotřebí zmínit, že akce se konala s přispěním též Magistrátu Hlavního města Prahy. Všem partnerům letošního ročníku děkujeme!

V roli zkušeného moderátora, který akci svým slovem celý den doprovázel a jemuž patří naše poděkování, působil tradičně Michal Štěrba, předseda výboru sekce dálkového a zimního plavání ČSPS a zároveň i spokojený otec absolutní vítězky.

Jménem pořádajícího klubu děkujeme Vám všem – účastníkům i příznivcům Memoriálu Alfreda Nikodéma – a těšíme se na příští setkání „u vody“!


etewa_logo FISKARS Born To Swim

Výsledky

Ohlasy v televizních stanicích

REPORTÁŽ ČT SPORTMemoriál Alfreda Nikodéma 2022: 28.12.2022, 15 min.

Ohlasy v tištěných médiích

Ohlasy v dalších médiích

Ohlasy v médiích před akcí

Fotogalerie

Autorka fotografií: Nikola Kopecká