16. ročník Branických ledů – 7. ročník memoriálu Ladislava Nicka, 3.2.2018

Branické ledy jsou jednou ze soutěží, které náš klub pořádá. I když jsou co do publicity trošku ve stínu populárnějšího vánočního Memoriálu Alfreda Nikodéma, sportovní náročností se mu přinejmenším vyrovnají.
Letošní teplá zima nám na Branické ledy připravila příjemný a chvilkami i slunečný den. K mírnému zklamání všech, kdo si plánovali vyplavat třídu a užít opravdu ledovou vodu, teplota vody vystoupala na +4,4 °C, tedy čtyři desetinky stupně nad hranici vody ledové ve smyslu pravidel zimního plavání. Vzduch měl tentokrát příjemné +4,3 °C, po sněhu a ledu ani památky. Dlouhodobá statistika praví, že toto se nám při Branických ledech stává maximálně dvakrát za deset let.

Pro otužilce dosti komfortní teplota vody spolu s proudem 20 m/min. umožnily aspoň mnoha plavcům dopřát si delší trať a plavání si opravdu užít. Nejobsazenější distancí byla právě nejdelší z pěti vypsaných tratí – 1000 m, na které startovalo 62 mužů a 22 žen, tedy více než třetina z celkového počtu účastníků. Celkem se soutěže zúčastnilo 239 plavců, z toho 163 mužů a 76 žen. Čas byl měřen a pořadí bodově ohodnoceno na tratích 1000 m, 750 m a díky účasti dorostenců i na trati 500 m. Tratě 250 m a 100 m byly bez měření času, s bodovým ohodnocením pouze za absolvování dané tratě.

Tentokrát jsme se na Branických ledech nesetkali s tak hojnou mezinárodní účastí jako v posledních letech, kdy si s námi přišli zaplavat i zahraniční účastníci Kryathlonu, který se zatím konal vždy v Praze následující den po Branických ledech. Letos se Kryathlon přesouvá do Brna a koná se týden po Branických ledech. Účast zahraničních plavců ale v Braníku ani tentokrát nechyběla. Mimo jiné jsme zde letos poprvé uvítali šestičlennou výpravu plavců ze slovenské Trnavy, kteří si přijeli vltavskou vodu vyzkoušet mimo soutěž.

Soutěž byla zahájena ve 12:30 hodin nástupem, kde účastníky uvítal ředitel soutěže Tomáš Prokop, předseda I.PKO a vrchní rozhodčí Luboš Imryšek. V souvislosti s tím, že se soutěž plave současně jako „Memoriál Ladislava Nicka“, přišel účastníky akce pozdravit syn tohoto nestora zimního plavání – pan Ladislav Nicek mladší. A protože v blízké budoucnosti odhalí pamětní desku Laďovi jeho rodné město Roudnice nad Labem, přišel tento záměr přiblížit a na odhalení pamětní desky otužilce pozvat i starosta Roudnice nad Labem – dlouholetý přítel Ladi – pan Vladimír Urban. Po opravdu mohutném „Branickým ledům třikrát ZDAR!“ se plavci rozešli na start jednotlivých tratí. Cíl byl společný u sparťanské loděnice. Po proudu to tentokrát doslova frčelo a kolem půl druhé už všichni byli zpět v tělocvičně a čekali na vyhlášení výsledků.

Na trati 1000 m bylo pořadí mužů „na bedně“:
1. Michal Slanina (Fides)
2. Radek Táborský (I.PKO)
3. Jakub Valníček (I.PKO).

Pořadí nejlepších žen na 1000 m:
1. Renata Nováková (SCPAP)
2. Zuzana Procházková (I.PKO)
3. Magda Okurková (Fides).

Za zmínku jistě stojí i medailové umístění na trati 500 m, kde si to o poháry rozdali plavci, kteří zatím neměli pro delší tratě vyplavané potřebné výkonnostní stupně. Bez rozlišení pohlaví zde první tři místa obsadili výborní plavci v pořadí Pavlína Nováková, Nikola Kopecká a Jakub Běžel (všichni I.PKO).

Letošní Branické ledy, i když led na nich tentokrát chyběl, byly vydařeným závodem a pohodovým setkáním zimních plavců. Věříme, že si ho všichni naši hosté užili a že jsme v roli pořadatelů a hostitelů obstáli.

Výsledky

  Výsledky - Branické Ledy 2018 (137,3 KB)

Videa

ČT24 Zprávy ve 12 hodin

Zdroj:Česká Televize

ČT24 Zprávy v 18 hodin

Zdroj:Česká Televize

Články v tisku a další ohlasy v médiích

Fotogalerie:

Fotogalerie Dany Zýkové:



Fotogalerie Martina Kloudy: