POZVÁNKA NA VÁNOČNÍ OTUŽILECKÝ SVÁTEK

I. plavecký klub otužilců Praha Vás srdečně zve na jubilejní, 70. ročník vánoční plavecké soutěže ve Vltavě – Memoriál Alfreda Nikodéma.

Tato nejstarší a nejznámější otužilecká akce se uskuteční v pondělí 26. prosince 2016, na druhý svátek vánoční, v 11 hodin ve Vltavě u Národního divadla v Praze.

Historické foto – zleva: Nikodém, Ort, Skulina, Griesmanová – Štědrý večer 1926. Foto věnovala Blance Kovaříkové paní Věra Ortová, rodačka z Kampy.

Historické foto – zleva: Nikodém, Ort, Skulina, Griesmanová – Štědrý večer 1926. Foto věnovala Blance Kovaříkové paní Věra Ortová, rodačka z Kampy.

Memoriál Alfreda Nikodéma tak poplavou otužilci z České republiky, Slovenska, Polska, Belgie, Anglie, Argentiny, Ruska, Rakouska a Spolkové republiky Německo. Trať povede napříč Vltavou mezi Střeleckým a Slovanským ostrovem, u jehož břehu budou start i cíl. Plavou se tratě délky 100, 300 a 750 m.

Alfred Nikodém byl pražský zlatník, který poprvé veřejně plaval o Vánocích ve Vltavě v roce 1923. Je považován za průkopníka zimního plavání. Z plavání o vánočních svátcích se stal postupně zvyk a my v této tradici dodnes pokračujeme pořádáním této každoroční soutěže, která nyní slaví 70. výročí. Ze symbolického plavání v zimní vodě se postupně stala skutečná sportovní soutěž s mezinárodní účastí. Počet plavců každým rokem stoupá a pořadatelé předpokládají, že letošní účast může atakovat až hranici 400 účastníků.

Vypadá to, že podmínky pro plavce budou „příznivější“, očekáváme chladnější vodu než loni, kdy v době soutěže byla teplota vody 6,9 °C. V úterý 20. 12. 2016 byla naměřena v místě startu teplota vody 4,0 °C. Otužilci s oblibou razí heslo: „Čím chladnější voda, tím lépe!“.

Hlavním partnerem letošního ročníku je Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví.

ozp

„Oborová zdravotní pojišťovna stojí při svých klientech v horku i mrazu. Zajímá se o to, jak se lidé starají o své zdraví a proto se stala již potřetí partnerem memoriálu. OZP je tu víc než 20 let a přeje všem přátelům zdravého pohybu hodně zdaru.“

Akce se i letos stala součástí projektu České unie sportu nazvaného „Sportuj s námi“.

Akce se dále koná s přispěním společností Mladá fronta a.s., SUPTel a.s., Etewa s.r.o., BYTOSTAV s.r.o., Fiskars, Agama Diving, Magistrátu hlavního města Prahy a Městské části Praha 1, která je spolupořadatelem akce.

Již popáté pořadatelé vkládají do pořadu akce vloženou soutěž „O pohár starosty Městské části Praha 1“, kterou vyhraje družstvo složené ze tří nejlépe umístěných plavců jednotlivých zúčastněných klubů. Pohár přijde slavnostně předat osobně pan starosta MČ P1, Ing. Oldřich Lomecký.

Vyhlášení a předání všech ocenění proběhne i letos ve slavnostním Malém sále Paláce Žofín, sympatickým moderováním nás opět potěší Adéla Gondíková.

Bližší informace, zejména pro aktivní účastníky, v rozpisu soutěže viz odkaz:

 dpov mlada-fronta euro sportuj-s-nami-cus etewa_logo FISKARS agama

Křest otužilců: Přijďte se také podívat v neděli 8. 1. 2017 v 10:30 hodin na tradiční Křest otužilců ve Vltavě v Praze-Braníku, v rameni Vltavy vedle kempinku Kotva (stanice Nádraží Braník tramvají č. 3 a 17).

Odkazy na partnery 70. ročníku Memoriálu Alfreda Nikodéma:

www.ozp.cz
www.mf.cz
www.cus-sportujsnami.cz
www.praha1.cz
www.praha.eu
www.suptel.cz
www.etewa.cz
www.bytostav.eu
www.fiskars.cz
www.agama-diving.cz

Jeden komentář do diskuze k příspěvku
„POZVÁNKA NA VÁNOČNÍ OTUŽILECKÝ SVÁTEK“

  1. jarda jarda napsal:

    tak jsme to uplavali