Úspěšná účast plavců I. PKO na Mistrovství světa v zimním plavání 2016, Tyumen, Sibiř

Ve dnech 8. – 12. března 2016 se konalo 1. ruské Mistrovství světa v zimním plavání (WSWC – Winter Swimming World Championships, 2016, Tyumen, Russia). Mistrovství se účastnilo celkem 1275 plavců ze 42 zemí (nejstarší a nejmladší účastník – 91 a 8 let), v disciplínách 25, 50, 100 (kombinace stylů – volný způsob, prsa, štafety), 200 a 450 m (volný způsob), v různých věkových kategoriích. Výsledek působení českých plavců na WSWC 2016 je více než výborný, neboť ČR vybojovala 7 medailí (dvě zlaté, jednu stříbrnou a čtyři bronzové) a zaujala tak vynikající celkové 7. místo v hodnocení zúčastněných zemí!

Pokud jde o plavce I. PKO, tak jejich podíl medailí byl nadpoloviční, tj. celkem 4 medaile (Petr Šlajs – 1 zlato/450 m a 1 stříbro/200 m, Lucie Leišová a Ivan Landa – oba bronz/450 m), kromě kterých ovšem vybojovali plavci I. PKO velmi cenná další umístění, např. skvělé 4. místo (Jakub Valníček/200 a 450 m), a další pěkná umístění (Zuzana Pátková, Jack Bright, Michal Kohoutek, Josef Stolín). Zkrátka paráda.

Mistrovství světa v zimním plavání 2016, Tyumen, Sibiř

Mistrovství světa v zimním plavání 2016, Tyumen, Sibiř

Celkově lze stručně shrnout průběh WSWC 2016 následovně – do Tyumenu jsme všichni jeli s mnoha otazníky, např. JAK zvládneme dlouhé cestování, JAKÉ bude ubytování, JAKÉ bude jídlo, JAK strávíme volný čas, JAKÉ bude počasí, JAKÁ bude organizace a hlavně JAK všichni zaplaveme a jestli to vše zvládneme ve zdraví… Všechny otazníky se začaly hned od prvních dnů našeho pobytu v Tyumenu rozplývat v tom dobrém slova smyslu. Byli jsme všichni překvapeni, jak to skvěle organizačně probíhá, jaké máme výborné počasí a podmínky pro plavání (teplota vzduchu kolem poledne −7 °C, voda 0,5 °C, kdy dopoledne byla v závodních drahách ledová tříšť, slunce svítilo i „hřálo“ po celou dobu šampionátu), jak je o plavce zejména na dlouhých tratích dobře postaráno (zahřívání horkými ručníky, sauny, horké lázně) a jak jsme nakonec jako klub výborně dopadli. Když k tomu připočteme velmi slušné ubytování, zajímavý volný program, bezproblémové cestování a dobré jídlo, tak celá akce „Tyumen 2016“ neměla chybu!

Výprava plavců z ČR na Mistrovství světa v zimním plavání 2016

Výprava plavců z ČR na Mistrovství světa v zimním plavání 2016

Nyní už je 1. ruské WSWC 2016 Tyumen minulostí. Po návratu do ČR a k naší Vltavě v Braníku nám teprve naplno došel význam tohoto úspěchu, a to jak pro každého z nás osobně, tak pro klub I. PKO i celé hnutí ZP v ČR. Je jenom škoda, že média v ČR tento úspěch party nadšenců zimního plavání prakticky nezajímala, ale takový už je život „malých“ sportů. Nezbývá než dodat, že příští rok se budeme snažit tento úspěch zopakovat a v případě podobného úspěchu se i lépe zviditelnit. Výzva a motivace je to velká, tak nezbývá než se radovat ze zimního plavání a poctivě trénovat, pak se případný úspěch určitě dostaví. Více než slova pak atmosféru celé akce „Tyumen 2016“ vystihují přiložená fota z tohoto velmi zajímavého, úspěšného a podařeného „zájezdu“.

Petr Šlajs I. PKO – mistr světa v zimním plavání 2016

Petr Šlajs I. PKO – mistr světa v zimním plavání 2016

Pozn.: K průběhu a výsledkům WSWC 2016 byly publikovány tyto zprávy:

Fotogalerie Ivana Landy