Memoriál Alfreda Nikodéma 2015

Aktualizováno o Zprávy ve 12, videoreportáž očima Jaromíra Váni a fotogalerii Antonína Kutila.
Již po 69. se konal u Národního divadla v Praze Memoriál Alfreda Nikodéma. Jedná se o nejstarší otužileckou akci, na kterou se každým rokem sjíždí čím dál více otužilců. Letos byl opět překonán rekord a soutěže se zúčastnilo neuvěřitelných 340 plavců, tedy o 50 více než vloni. Otužilci využívali zázemí v nádherném paláci Žofín a startovali z pontonů na Slovanském ostrově, kde byl zároveň i cíl. Vánoční soutěž sledovaly davy diváků, které obklopily nábřeží a most Legií i přilehlé části Slovanského a Střeleckého ostrova. Tradiční závod se konal na Štěpána za krásného slunečného počasí a vyjímečně „teplé“ Vltavy, která měla 6,9 °C.

Hlavním partnerem letošního ročníku byla Oborová zdravotní pojišťovna zaměstnanců bank, pojišťoven a stavebnictví.

ozp

Akce se i letos stala součástí projektu České unie sportu nazvaného „Sportuj s námi“.

Slavnostní zahájení

MAN, foto: Jaroslav Kroš

 

Při slavnostním nástupu jsme krátce zavzpomínali na zesnulé otužilce Miloše Mitysku a Jakuba Haška, jejichž podobizna byla též vyobrazena na letošních památečních odznacích. Dále klub I. PKO Praha věnoval ocenění Radku Táborskému a Aleši Ruckému za jejich letošní úspěšnou přeplavbu kanálu La Manche. Další oceněnou plavkyní byla Abhejali Bernardová za srpnové zdolání úžiny mezi ostrovem Catalina a Los Angeles v USA. Diváky i plavce přivítal za spolupořadatele, Městskou část Praha 1, její starosta Oldřich Lomecký, a také v září nově zvolený předseda Českého svazu plaveckých sportů, pan Petr Ryška. Tito dva vzácní hosté spolu s vrchním rozhodčím soutěže Janem Novákem (přemožitel La Manche ze 70. let) předali uvedeným plavcům upomínkové poháry. Poté se všichni zmínění vyfotili společně s nejstarší účastnicí Boženou Černou (85 let, I. PKO Praha) a nejmladšími účastníky Barborou Vobořilovou (14 let, I. PKO Praha) a Vojislavem Štěrbou (14 let, SCPAP).

P1530507

MAN, foto: Milan Vanický

V rámci akce se plavaly tři tratě o délce 750 m, 300 m a 100 m. Z toho pouze trať o délce 750 m byla soutěžní a měřil se na ní čas závodníků. Zbývající dvě tratě 300 m a 100 m nebyly měřeny a soutěžící si tak v klidu při plavání mohli užívat krásné vánoční atmosféry.

Vítězství patří…

Na nejdelší a soutěžní trať 750 m se vydalo celkem 85 závodníků. Plavalo se na dva okruhy. V mužské kategorii zvítězil Rostislav Vítek z oddílu FIDES Brno s časem 8:59, druhý doplaval Pavel Mužíček z našeho oddílu I. PKO Praha a třetí skončil Martin Homolka opět z oddílu FIDES Brno.

IMG_6129

Memoriál Alfreda Nikodéma 2015, foto: Martin Braun

Mezi ženami zvítězila Lenka Štěrbová s časem 9:02 – skončila tedy těsně za Rostislavem Vítkem. Lenka Štěrbová plave za Sport Club Plaveckého areálu Pardubice (SCPAP). Druhou příčku obsadila Renata Nováková také z SCPAP a třetí místo patřilo Magdě Okurkové z oddílu FIDES Brno.

Zajímavosti – první Afričan

André Gabriel De Brito, foto: Jaroslav Kroš

Raritou letošního ročníku byla účast vůbec prvního Afričana na této akci Andrého Gabriela De Brita, který je původem z Angoly. Úspěšně zdolal trať 100 m. Plaval v doprovodu Tomáše Prokopa (předsedy I. PKO Praha a ředitele akce) a jeho manželky Taťány Prokopové. Angola je jen kousek od rovníku, takže tam opravdu bývá o něco tepleji, než u nás. Nicméně André trať zvládl, ačkoli jeho příprava na závody byla celkem krátká.

Jiří Langmajer a Adéla Gondíková, foto: Martin Braun

Memoriálu Alfreda Nikodéma se již podruhé zúčastnil známý herec Jiří Langmajer. Plaval za náš klub I. PKO Praha. Kromě pobytu ve vodě byl skoro celou dobu obklopen novináři a dával rozhovory. Takže milí herci, už víte kam se máte před novináři schovat? Do Vltavy…

Vyhlášení výsledků a tombola

Vítězové, foto: Jaroslav Kroš

Vyhlášení výsledků proběhlo v nádherném Malém sále Paláce Žofín. Poháry nejrychlejším třem ženám i mužům předával předseda ČSPS Petr Ryška. Kromě tradičního vyhlášení pořadí žen a mužů na 750 m (viz výše) byla do programu zařazena soutěž O pohár starosty MČ Prahy 1. Jako kriterium pro tuto soutěž byl použit nejnižší součet umístění třech nejúspěšnějších závodníků z jednotlivých oddílů. Cenu této soutěže vyhlašoval a předával přímo starosta Oldřich Lomecký a jen nejtěsněji ji obhájilo i vloni úspěšné trio pardubických plavkyň Lenka Štěrbová a sestry Renata a Iveta Novákovy. Na druhém, i když nevyhlašovaném místě, se sluší uvést plavce FIDES Brno, kteří o Pohár starosty bojovali až prakticky do poslední vteřiny.

Vítězky, foto: Jaroslav Kroš

Kromě nejrychlejších plavců dostal ocenění i plavec s nejdelším pobytem ve vodě. Své umístění nejpomalejšího plavce pro letošní rok úspěšně znovu obhájil Karel Paul z Klubu Ledních Medvědů Praha s časem 23:40. Pokud byste mu chtěli v této disciplíně konkurovat, tak je třeba připomenout, že není zcela jednoduché být nejpomalejším plavcem a nebýt zároveň diskvalifikován. Pravidla soutěžního plavání totiž povolují určitou maximální dobu pobytu. Pro teplotu 6,9 °C platil maximální pobyt ve vodě o délce 26 min.

Karel Paul, foto: Jaroslav Kroš

Na závěr proběhlo slosování tomboly. Podmínkou obdržení výhry byla fyzická přítomnost plavců. Ceny ve formě čepiček, triček do vody a slevových kupónů na své zboží věnovala firma Agama. Ceny předával Jiří Langmajer. Vítězové a další nejlepší soutěžící obdrželi knížky od vydavatelství Mladá fronta a. s. Na slosování tomboly již spousta plavců chyběla, o to větší šanci měli ti, kteří se vyhlášení výsledků účastnili. Vše moderovala velice vtipně Adéla Gondíková.

Tímto byl 69. ročník Memoriálu Alfreda Nikodéma úspěšně završen. Na organizátory čekal úklid prostor a další nezbytné práce. Pro příští rok samozřejmě počítáme s dalším ročníkem Memoriálu Alfreda Nikodéma, který se bude konat tradičně na Štěpána 26. prosince 2016 u Národního divadla. Tentokrát půjde o kulaté 70. výročí. Těšíme se na Vás.

Pozvánka na další zimní akce

MAN, foto: Jaroslav Kroš

P.S.: Tuto zimní plaveckou sezónu náš klub pořádá ještě další dva závody, které jsou součástí Českého poháru v zimním plavání. Prvním z nich jsou Branické ledy, které se budou konat 6. února 2016 v Praze ve Vltavě, kousek od naší klubovny na Braníku. Druhým závodem je Mistrovství České republiky v zimním plavání v prsařském způsobu. Mistrovství proběhne 5. března 2016 ve venkovním nevyhřívaném bazénu Plaveckého stadiónu Podolí. Jste srdečně zváni jako diváci či jako soutěžící.

Partneři 69. ročníku Memoriálu Alfreda Nikodéma

 dpov mlada-fronta euro sportuj-s-nami-cus etewa_logo agama

Výsledky

Články v denním tisku

Reportáže na internetu

Reportáž ČT Sport – Otužilci na Vltavě 2015

Otužilci na Vltavě 2015

Reportáž České televize – Události

Reportáž České televize – Branky, body, vteřiny

Reportáž ČT24 – Zprávy ve 12

Reportáž TV Nova – Televizní noviny

Reportáž TV Prima – Zprávy FTV Prima

Reportáž TV Barrandov – Naše zprávy

Reportáž Kladno TV

Reportáž Pravé Prahy

Očima Jaromíra Váni

Fotogalerie Milana Vanického

Fotogalerie Ivana Landy

Fotogalerie Martina Brauna

Fotogalerie Jaroslava Kroše

Fotogalerie Antonína Kutila