Mistrovství ČR v zimním plavání – volný způsob

V rámci Českého poháru v zimním plavání se v každé sezóně konají dvě Mistrovství České republiky. To první, ve volném způsobu, se v sobotu 8. února konalo v obvyklé lokalitě v Brně. Plavci I. PKO si z něj odvezli celkem šest cenných kovů. I přes o něco nižší medailový zisk než v loňském roce to pro nás znamenalo obhajobu druhého místa v medailovém pořadí klubů.

Mistrovství se jako vždy zahajovalo dorosteneckou stovkou a ta pro nás znamenala první medaili. Mezi dorostenci si stříbro vyplaval David Sebera.

Následovala trať 750 metrů hlavní ženské kategorie. Oproti loňskému roku jsme i v této kategorii měli své zástupkyně. Tereza Reichová a Radka Srbová se ve výsledcích seřadily hned za sebou na sedmém a osmém místě.

Sedmsetpadesátka v hlavní mužské kategorii byla loni přeborem I. PKO s pár „přespolními“ komparzisty, kde jsme získali kompletní sadu medailí. V letošním roce se na start ale nepostavil ani jeden z loňských medailistů ani většina dalších loňských účastníků. Čest našeho oddílu tak zachraňoval pátým místem nováček na MČR Tomáš Pilát. Do cíle doplavali také Adolf Goebel (7.) a Marek Grzywa (11.).

Úspěch nám přinesla kategorie mužů – masters A na 750 metrů. Jakub Valníček se v prvním ze tří kol nenechal zbytečně vyprovokovat téměř bezhlavým nástupem Roberta Šupy a držel se svého tempa. Tato taktika se ukázala jako správná, neboť během druhého kola nejenže hravě zlikvidoval svoji aktuální ztrátu, ale kolem značně vyčerpaného domácího borce se protáhl do vedení, které během třetího kola navýšil až na téměř 40 vteřin a doplaval si pro titul. O třetí místo bojovala s plzeňským Tomášem Kocánkem dvojice našich plavců – Lezsek Naziemiec a Zdeněk Tlamicha – a právě poslední jmenovaný, loňský mistr ČR v této kategorii, si nakonec doplaval pro bronz. Leszek doplaval pátý a na dvanáctém místě doplnil sestavu našich plavců Josef Stolín.

Další tratí s naší účastí byla pětistovka žen – masters A. Čtvrtém místo si z tohoto závodu odváží Barbora Fleissigová.

Ženy – masters B plavaly také pětistovku, ke které nastoupila naše trojice – Dana Tomášková, Alena Juřenová a Eva Havlíková, které se seřadily za sebou na 5. – 7. místě.

A do třetice trať 500 metrů, tentokrát muži – masters C. Tato kategorie nám přinesla druhý titul, pro který si doplaval Richard Haan. Čtvrté místo bral Vladimír Kolář.

Ženy – masters C plavaly trať 250 metrů. I zde jsme brali medaili, když Marie Štanglová doplavala na stříbrné příčce.

Poslední, šestou, medaili pro náš oddíl získal svým třetím místem Lubomír Valenta na dvěstěpadesátce mužů – masters D.

Celkově lze proběhlé Mistrovství hodnotit jako úspěšné. Druhé MČR, tentokrát v prsařském způsobu, bude v sobotu 1. března hostit Praha, konkrétně Plavecký stadión Podolí, a na nás bude, kromě startů v bazénu, i organizace těchto závodů.